Burn-out behandeling

Breda relatietherapie
Therapie Breda

Volgens het Fonds Psychische Gezondheid had afgelopen jaar 1 op de 7 medewerkers last van burn-out klachten. Veel medewerkers durven stress gerelateerde klachten niet bespreekbaar te maken, blijkt uit onderzoek.

Hoge werkdruk en baanonzekerheid worden vaak genoemd als oorzaken van deze verhoogde stressklachten. Maar ook een omgeving waarin je obstakels niet bespreekbaar durft te maken.

 

Intrinsiek kunnen dingen spelen als perfectionisme of een sterk verantwoordelijkheidsgevoel. Sterk of niet sterk zijn is niet aan de orde. Mensen die burn-out raken hebben vaak enorm hard gewerkt, doorgezet, gestreefd naar optimale kwaliteit voor het bedrijf. Ze zijn daarin voorbij gegaan aan de signalen die ze voorheen allemaal hebben gehad. En juist op dat gebied ligt het leerrendement.

 

We kijken naar stressoren in het werk, maar ook naar de manier waarop jij zelf omgaat met grenzen stellen, jezelf uiten, coping strategieën. Aandacht voor hoe je handelt in je werk, en hoe je in je vel zit thuis.

 

Fitte medewerkers kennen hun capaciteiten en hun grenzen. Ze gaan voor life-long learning, zowel werkgerelateerd als voor hun privé ontwikkeling. Ze bouwen sport in, sociale contacten, gezonde voeding, werk, plezier en ontspanning en dus ook hersteltijd.

Programma balans in jezelf

Vraag om het programma “Balans in jezelf”. De resultaten van dat programma zijn erg goed. De kern van dit traject is gebaseerd op mindfulness en ACT (Acceptance en Commitment Therapy). Je leert diverse ontspanningsoefeningen, die je thuis dagelijks uitvoert.

Dit programma besteedt aandacht aan:
– energiegevers en energienemers
– stress life events en werk stressoren
– vermijding strategieën / verdedigingsmechanismen / afweermechanismen
– de kracht van stress
– downsizen en keuzes maken
– compensatiedrift
– weekplanning in balans
– waardevol leven volgens je persoonlijke waarden
– handelen bij terugval

 

Soms spelen er dieper liggende oorzaken. Dan kan het fijn zijn om daar eerst naar te kijken in losse sessies, en daarna dit programma aan te gaan.

Praktisch

In de praktijk is het op dit moment druk. Is jouw focus alleen burn-out, dan verwijs ik graag naar goede collega’s. Stuur mij een mail en ik antwoord je gericht. Spelen er diepere oorzaken, dan kun je bij mij goed terecht.

Mogelijk wil je nu al weten wat je per direct kunt doen. Voor herstel bij overspannenheid en burn-out is rust en vooral voldoende slaap nodig. Bouw ook overdag momenten in voor herstel.

Het programma bestaat uit 8 sessies van 1,5. Plan voor jezelf 2 uur in. Je krijgt een link met ontspanningsoefeningen.

De kosten voor werknemers zijn 180,- per sessie ex btw. Intake is gratis. De Wet Verbetering Poortwachter vraagt werkgevers om snel en efficiënt in te grijpen, zodat het verzuim van medewerkers korter is.

Voor particulieren gelden de reguliere tarieven.

Quote