Groep: moedergemis

Therapeutische groep Breda
Gemis van een moeder

Deze dag is voor vrouwen die een moeder missen.


Voor vrouwen die moederliefde gekend hebben en zich de warmte en geborgenheid nog kunnen herinneren. Maar ook voor vrouwen die hunkeren naar die nabijheid, maar die dat nooit of te weinig bij hun moeder van oorsprong hebben kunnen vinden.

Moederliefde is een universeel gegeven. Het is door de natuur ingegeven. Wereldwijd is de behoefte van dochters om warmte, geborgenheid, bescherming, respect, aandacht, verzorging, grenzen en structuur, aanmoediging, en begrip te ontvangen… kortom: liefde.

Niet alle moeders kunnen voldoen aan al die basisbehoeften. Omdat ze zelf een emotionele wond hebben. Omdat ze te weinig vrouwelijke voorbeelden hebben gehad.  Omdat ze weggerukt zijn van hun dochters, of hun dochters van hen.
Een dochter die een moeder(figuur) mist, zal zich vaak afvragen: waar ben je? Hoe zou het zijn als je er helemaal was? En wellicht ook: wie ben ik, als jij er niet bent?

Het zijn oer-verlangens, over een oer-wond, die oer-gevoelens losmaken, die mogelijk voor een deel altijd blijven bestaan. En dat mag. Want de oermoeder is niet (of lastig) vervangbaar. En toch kan het gemis, het verlies, de rouw, de boosheid, of teleurstelling, kortom; de last… wel zachter worden.

Programma

We zetten creatieve technieken en dans in als vorm. Dansen betekent in deze groep: de beweging maken die het lijf zo nodig heeft. Ruimte geven aan de spanning of blokkade die voelbaar is in het lijf. Of het volgen van de emotie die aandacht vraagt. In dat opzicht is dit een hele mindfull vorm. Je bent met je aandacht gericht op dat wat er is.

We starten de dag met een sharing. Waarbij je kunt inbrengen wat jou op dit moment raakt omtrent dit thema. Het hardop uitspreken van je gemis, boosheid, koestering of teleurstelling, vrees, of geluk, maakt dat het er echt is.
Bij een sharing gaan we niet in op elkaars verhalen. Levensverhalen mogen naast elkaar bestaan. We delen zodat ons gevoel present is. Aanwezig. Horen van andermans gevoelens, geeft ons soms herkenning, of inzichten.

Je mag altijd iets inbrengen op de dag. Een krachtvoorwerp. Een gedicht. Een quote, of muziek.

En dan gaan we ervaren middels diverse lichaamsgerichte methodieken. Steeds vanuit een iets andere context, verrijkt door verschillende therapeutische stromingen.

Je zult merken dat er verschuivingen plaatsvinden in je gevoel. Dat er andere perspectieven kunnen ontstaan in dit traject. Puur door er met je aandacht bij te zijn, door de krachtige vormen, en door dit SAMEN te doen ipv dit alleen te ondergaan.

We sluiten de dag af met een kleine opdracht en sharing, zodat jouw ervaringen ook gronding en betekenis krijgen. Zodat het je (later) inzichten en handelingsperspectieven biedt.

De creatieve technieken zijn voortgekomen uit invloeden vanuit wetenschap over verlies en rouw, hechting, trauma en systeemtherapie

PS: de groep is ook te volgen voor mensen die de Nederlandse taal minder goed beheersen.

Praktisch

Mijn verlangen is dat een breed samengestelde groep zich welkom voelt. Zowel de vrouw die land en familie heeft moeten achterlaten door het vluchten voor de oorlog, als de vrouw die door adoptie losgeraakt is moederlijf en moederland. Of de vrouw waarvan een moeder is overleden, of waarvan de moeder emotioneel niet beschikbaar is of was. Levensverhalen kunnen uiteenlopen. Gevoelens kunnen verschillen. Maar het gemis van een moeder(figuur) verbindt ons in deze groep.


We komen 1 gehele dag bijeen. Op verzoek kan er later nog een verdiepingsdag worden aangeboden.

De kosten zijn 160,- voor de dag. Je ontvangt daarvoor een factuur. We zijn ruim 7 uur bijeen rond dit thema. Een losse sessie, individueel, kost 95,- per uur. In die zin is dit programma intensiever, en de kracht van de groep werkt bij dit onderwerp in ons voordeel. Vergoedingen: meer info. 

Iedereen neemt iets lekkers mee voor de lunch. Thee wordt aangeboden.

Datum:

Locatie: Breda – Zero-Point, Ceresstraat 29 in Breda (betaald parkeren in de straat). Goed bereikbaar per trein (12 min lopen)
.

 Aanmelding: je ontvangt een intakeformulier. Daarin zal ik je vragen mij een brief te schrijven. Over de relatie van jouw moeder met jou..
 Het is fijn als je zelf kunt reflecteren op je proces en een steunsysteem hebt waar je mee kunt praten, als je dat nodig hebt. Voor sommige vrouwen is het goed om dit programma te integreren in hun begeleiding bij een coach, psycholoog , psychotherapeut. 

INSCHRIJVEN GRAAG VOOR … (ivm minimale en maximale groepsgrootte). Je kunt daarvoor een mail sturen naar; info@dichtbijvrij.nl

Quote